AFM anunță lansarea primei sesiuni de depunere de proiecte prin programul de realizare de piste pentru biciclete

06.10.2022 | Echipa EPMC

Începând cu data de 01 noiembrie 2022, unitățile administrativ-teritoriale și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care doresc să participe în cadrul Programului de realizare a pistelor pentru biciclete își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM.

În perioada 04 noiembrie 2022, ora 10.00 – 09 decembrie 2022, ora 14.00 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor putea depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create pe site-ul AFM.

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de judeţ, comună, oraş, municipiu de rang I/II, municipiul Bucureşti şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestuia şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitare.

Finanţarea se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, astfel: UAT – municipiul Bucureşti – maximum 75 milioane de lei; subdiviziunea municipiului Bucureşti – maximum 45 milioane de lei; UAT – municipiu de rang I – maximum 37 milioane de lei; UAT – municipiu de rang II – maximum 30 milioane de lei; UAT – oraş – maximum 22 milioane de lei; comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori – maximum 3,7 milioane de lei; comună cu mai mult de 5.001 de locuitori – maximum 7,5 milioane de lei; UAT – judeţ – maximum 22 milioane de lei.

În cadrul proiectelor, suma maximă care poate fi finanţată pentru realizarea unui kilometru de traseu de piste de biciclişti şi care reprezintă 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile este de un milion de lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe amplasamente separate de drum, neamenajate ca trotuar sau parte carosabilă, respectiv de 350.000 lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe carosabil sau trotuar existent.

Tipuri de proiecte finanţate sunt:

  • piste pentru biciclişti pe partea carosabilă sau acostament
  • piste pentru biciclişti pe amplasament nou, altul decât drum carosabil, acostament sau trotuar
  • piste pentru biciclişti în cadrul trotuarelor.

Pistele de biciclete prevăzute anterior trebuie să asigure deplasarea dus-întors în cadrul unui traseu pot fi:

  • cu un singur sens, care se amenajează pe ambele părţi ale străzii, câte una pentru fiecare sens de circulaţie, pe toată lungimea traseului;
  • cu două sensuri, care se amenajează pe o singură parte a străzii, pe toată lungimea traseului.

După semnarea contractelor de finanțare, termenul de implementare a proiectelor este de 18 luni. Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 de milioane de lei.

Peste 16 ani de activitate

Înființată în anul 2008, cu capital integral privat, EPMC se bazează pe experiența vastă a peste 130 de experți multidisciplinari, fiind prezentă pe piața serviciilor de consultanță în mai multe județe din România.