Finanțări guvernamentale (AFM) pentru conservarea biodiversității prin programul ”Natura”

26.08.2016 | Echipa EPMC

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează în 2016, în premieră în România, Programul de finanțare „NATURA”, prin care 80 de milioane de lei sunt puși la dispoziție din Fondul de Mediu pentru programe dedicate conservării biodiversității și managementului ariilor protejate.

Având în vedere faptul că 25% din teritoriul României are statut de arie protejată, prin cele 1.500 de arii protejate, incluzând parcurile naționale, parcurile naturale, rezervații științifice, monumente ale naturii, rezervații naturale și siturile Natura 2000, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor consideră esențial direcționarea unei părți din fondurile colecate la Fondul de Mediu pentru protecția naturii, astfel încât toți cei care au responsabilități în domeniul ariilor protejate să poată aplica și dezvolta proiecte cu impact real în teren.

Dacă în perioada 2012-2016 s-au aprobat un număr de 10 planuri de management pentru ariile protejate, spre deosebire în 2016, din fericire, s-au aprobat 218, asigurându-se astfel planuri de management pentru 485 de arii naturale protejate.

Aprobarea planurilor de management va genera deschiderea liniei de finanțare pentru Biodiversitate din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Astfel, administratorii și custozii de arii protejate vor putea să acceseze linia de finanțare care le este dedicată.

Programul „NATURA” este supus momentan dezbaterii publice, moment în care așteptăm și contribuția Dumneavoastră, pentru a defini un ghid care să fie baza unor acțiuni concentrate la nivel național, din care Natura să câștige.

Beneficiarii acestui tip de finanțări sunt: unităţile administrativ-teritoriale (inclusiv subdiviziuni ale acestora, instituţii publice), organizaţiile neguvernamentale, muzee, institute de cercetare-dezvoltare de drept public și instituții de învățământ superior acreditate.

Observațiile se transmit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor:

  • Bulevardul Libertății nr. 12, Sector 5, București
  • Tel.: +4 021 408 9500
  • www.mmediu.ro
  • E-mail: srp@mmediu.ro

Peste 16 ani de activitate

Înființată în anul 2008, cu capital integral privat, EPMC se bazează pe experiența vastă a peste 130 de experți multidisciplinari, fiind prezentă pe piața serviciilor de consultanță în mai multe județe din România.