Rabla pentru electrocasnice 2020

21.09.2020 | Echipa EPMC

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat Ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, varianta în dezbatere publică.

Ediția din acest a programului va permite achiziționarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și a aspiratoarelor.

Sumele pe care le vor primi cei intresați să își înlocuiască electrocasnicele, denumite în continuare echipamente:

  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 lei pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A.

După ce proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului va fi adoptat, procedura de înscriere în program va fi activă pe site-ul APM prin câțiva pași esențiali:

  1. datele de identificare (nume, prenume şi adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
  2. adresa de e-mail şi număr de telefon mobil valide;
  3. declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local;
  4. acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici;
  5. tipul de electrocasnic care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.

Veți primi, tot prin intermediul aplicației, un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.

Un ultim pas de făcut pentru utilizarea banilor primiți de la autorități mergeți cu voucherul la un magazin aceptat în program, predați aparatul vechi și achiziționați pe cel nou (există variante de predare și la livrarea prin servicii de curierat).

Urmăriți Administrația Fondului de Mediu din România, aici.

Peste 16 ani de activitate

Înființată în anul 2008, cu capital integral privat, EPMC se bazează pe experiența vastă a peste 130 de experți multidisciplinari, fiind prezentă pe piața serviciilor de consultanță în mai multe județe din România.