Știri finanțări PNDR 2014-2020
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță măsuri pentru protejarea beneficiarilor de fonduri europene derulate prin PNDR 2014-2020.
Autoritatea de Management pentru PNDR și agențiile AFIR și APIA anunță că au întreprins demersuri de urgență, în vederea protejării beneficiarilor proiectelor finanțate prin PNDR, dând posibilitatea reorganizării, restructurării sau reprogramării activităților care fac obiectul finanțării prin PNDR, prin:
- prelungirea anumitor etape din graficul de implementare;
- reeșalonarea tranşelor de plată şi/sau majorarea numărului maxim de 5 tranşe de plată;
- prelungirea duratei de execuție a contractului de finanţare.
Sectorul agricol este direct afectat de criza provocată de pandemia COVID-19. Producătorii locali, fermierii și toate persoanele angajate în acest domeniu trec prin momente grele.
AFIR anunță că beneficiarii de fonduri europene nerambursabile acordate prin PNDR 2014-2020 care se confruntă cu situaţii excepţionale obiective cauzate de pandemia de COVID-19 (exemplu: lipsa forţei de munca din partea contractorilor, izolarea la domiciliu, carantina, lipsa mobilității etc.) şi pentru a evita contaminarea cu COVID-19, îşi pot reorganiza, restructura sau reprograma activitatea care face obiectul finanţării.
Această modificare în implementarea proiectelor în derulare trebuie să respecte niște condiții:
- Notificarea AFIR
- Depunerea spre aprobarea AFIR a unui plan de acţiuni pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităţilor în scopul prelungirii perioadei de execuţie a contractului.
Pentru reorganizarea, restructurarea sau reprogramarea activităţii, beneficiarii PNDR 2014-2020 au posibilitatea de a prelungi anumite etape ale graficului de implementare, de a reeşalona tranşele de plată, de a majora numărul maxim de 5 tranşe de plată sau de a solicita prelungirea duratei de execuţie a contractului fără perceperea penalităţilor de întârziere.
Dacă beneficiarul PNDR nu poate să-şi optimizeze activitatea, conform celor menţionate mai sus, poate să solicite AFIR suspendarea prevederilor contractuale pe durata stării de urgenţă, cu asigurarea, după caz, a valabilităţii scrisorii de garantare sau a poliţei de asigurare a avansului.
Sursa: https://www.madr.ro